Citaj mi

Kako upotreba veštačke inteligencije može olakšati korišćenje interneta na različitim jezicima i pismima i učiniti internet pristupačnijim korisnicima s različitim potrebama?

Izvor: TwoTech Soulutions

Kako unaprediti poslovne procese i korisničko iskustvo upotrebom prirodnog jezika koji obradi mašina? Koja je uloga veštačke inteligencije u očuvanju jezičke baštine? Kakva je budućnost srpskog jezika u digitalnoj eri i u „procesoru“ veštačke inteligencije?
Ovo su samo neka od pitanja na koja smo pokušali da ponudimo odgovore na panelu sa Slobodanom Markovićem, savetnikom za digitalne tehnologije u Programu UN za razvoj i moderatora sesije. U uvodu sesije Slobodan će govoriti i o projektu COMtext kojim se želi ubrzati razvoj računarske obrade prirodnog jezika (NLP) i omogućiti dalji razvoj otvorenih resursa i alata koji će biti stavljeni na slobodno raspolaganje.
Sledi razgovor sa Danom Ludvigom, menadžerkom eksternih komunikacija u letonskom registru domena (.lv) koji je pomoću veštačke inteligencije izradio alat koji nudi alternativne nazive domena približnije govornom jeziku.
U nastavku Slobodan razgovara sa Vesnom Rehner, direktorkom marketinga kompanije Alfanum i prof. Vladom Delićem sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu o potencijalima srpskog jezika u digitalnoj eri.
Snimak je na Jutjub kanalu RNIDS-a:

TTS Demonstracija

TTS demonstracija

ASR Demonstracija

ASR demonstracija


AlfaNum d.o.o.

Bulevar Vojvode Stepe 40 / 7

21000 Novi Sad

Tel: +381 21 475 0204