Citaj mi

Uspešno realizovana aplikacija koja koristi srpsku sintezu za Android OS Alfanum TTS Danicu na pametnim telefonima

Udruženje korisnika asistivnih tehnologija je uz pomoć sredstava Ministarstva za rad, zapošljavanje boračku i socijalnu zaštitu uspešno realizovalo projekat pod nazivom „Da pametni telefoni progovore“. Projekat je obuhvatio izradu aplikacije koja koristi portovanu sintezu govora za srpski jezik na Android OS. Aplikaciju je izradila kompanija AlfaNum iz Novog Sada koja je razvila i najnoviji sintetizator govora „Danica“ verzija 5.0. zasnovanu na dubokim neuronskim mrežama.

Navodimo reči slepih korisnika:

 „Ovo je prva sinteza govora na srpskom  jeziku koja je zasnovana na neuronskim mrežama sa veoma prirodnim glasom koji prija osetljivom i oštrom uhu slepih i slabovidih korisnika. Sintetizator govora, AlfaNum Danica je razvijena i osmišljena tako da joj se mogu korigovati i podešavati akcenti, brzina u radu, a takođe se može prilagođavati potrebama zahtevnih slepih i slabovidih korisnika. Zahvaljujući AlfaNum Danici možemo da telefon sa Android OS koristimo na srpskom jeziku, što do sada nije bio slučaj. Sada jasno i razgovetno čitamo sve tekstualne sadržaje u telefonu: poruke, sajtove, e-mailove i slično, gotovo potpuno prirodnim glasom. Upotreba telefona sa Android OS je znatno jednostavnija, jer nema potrebe da se dovijamo na različite načine kako bismo nešto pročitali, razumeli, podesili. Sada to sve radimo  na svom maternjem  jeziku  nakon petnaestak godina korišćenja pametnih telefona pomoću sintetizatora na stranim jezicima. Posebna prednost je što je ova aplikacija potpuno besplatna za sve slepe i slabovide korisnike iz Srbije i predstavlja veliki korak u podizanju nivoa  pristupačnosti modernih tehnologija osobama sa znatno smanjenom i bez funkcije vida.“

Pri izradi aplikacije stručni tim AlfaNuma se suočio sa nizom problema koji su se rešavali tokom trajanja projekta. Najveći je bio kako prilagoditi sintetizator ogromnom broju modela telefona sa Android OS. Trebalo je sintetizator testirati na telefonima koji imaju različite resurse, od onih koji su prilično stari i imaju radnu memoriju od jednog GB rama i na kojima AlfaNum Danica radi otežano, do onih sa većim memorijskim kapacitetom gde sinteza govora radi odlično. Korisnici koji imaju stare telefone sa Android OS, mogu i dalje da se služe sa  govornim softverima čiji glas nije prirodan, ali će taj problem ipak potpuno rešiti kada budu kupili telefone sa boljim resursima. Aplikacija koja koristi  Alfanum Danicu za Android OS  je besplatna za sve slepe i slabovide korisnike u Srbiji. Projektom koji je finansiran isključivo od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu zaštitu, procenjeno je da hiljadu licenci može zadovoljiti potrebe navedene populacije. Slepi i slabovidi mogu da zatraže svoju besplatnu licencu slanjem sledećih podataka na mejl adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. :

  1. Ime i prezime
  2. Adresu iz važeće lične karte (ulica, broj, mesto)
  3. Broj telefona
  4. Gmail adresu koju koriste na telefonu
  5. Ukoliko su članovi Saveza Slepih Srbije ime organizacije kojoj pripadaju. U slučaju da nisu članovi  Saveza Slepih Srbije potrebno je dostaviti sliku rešenja kojim ostvaruju pravo na tuđu negu i pomoć
     

Svi oni korisnici koji ne spadaju u kategoriju slepih i salobovidih u Srbiji a koji žele da koriste ovu aplikaciju AlfaNumTTS SER mogu da je nađu na Google Play prodavnici i da nam se obrate za dodatne informacije na mejl Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

Objavljeno 18.06.2019.

TTS Demonstracija

TTS demonstracija

ASR Demonstracija

ASR demonstracija


AlfaNum d.o.o.

Bulevar Vojvode Stepe 40 / 7

21000 Novi Sad

Tel: +381 21 475 0204