Citaj mi

Sistem za diktiranje medicinskih nalaza, odnosno, automatsko sastavljanje pisanog nalaza na osnovu diktiranog teksta, ima za cilj da poveća efikasnost medicinskog osoblja i omogući mu da se fokusira na važnije aspekte svog posla. Sistem se može prilagoditi medicinskom rečniku iz određene oblasti medicine, a lako se može integrisati i u postojeće sisteme i aplikacije koje su već u upotrebi, uz minimalan nivo potrebne dodatne obuke korisnika.

Mogućnosti

Sistem za diktiranje medicinskih nalaza:

  • prepoznaje prirodno izgovoren tekst praktično bez greške, na računaru prosečnih karakteristika, bez specijalnog mikrofona, u realnom vremenu – bez kašnjenja;
  • prepoznaje i dobro interpretira skraćenice, interpunkciju, početna velika slova;
  • prepoznaje i dobro interpretira latinske termine, i uspešno kombinuje prepoznavanje latinskog i srpskog jezika (status post hysterectomiam u oktobru 2019.);
  • podržava i specijalne komande, prema zahtevima korisnika („obriši reč/rečenicu“ i sl.);
  • u slučaju pogrešno prepoznate reči, omogućuje korisniku da efikasno unese ručnu ispravku.

Demonstracija rada sistema može se pogledati u sledećem videu:

 

Prednosti

Sistem se zasniva na klijent-server arhitekturi, što znači da prepoznavanje vrši centralizovani server, koji se može nalaziti ili u cloud-u ili biti fizički lociran u prostorijama institucije. Ovaj server prima snimke govora od klijentskih računara krajnjih korisnika i vraća im prepoznat tekst. Ovaj pristup ima dve važne prednosti:

  • snimci ne izlaze na javnu mrežu, čime je njihova privatnost apsolutno garantovana;
  • nije potrebna nabavka novih i jačih računara za krajnje korisnike, što značajno snižava cenu sistema u odnosu na slučaj kada se prepoznavanje vrši na njihovim računarima.

Potrebne hardverske karakteristike servera najviše zavise od broja maksimalnih istovremenih pristupa, a donekle i od veličine rečnika. Prema dosadašnjem iskustvu, jedno standardno (CPU) jezgro savremenog procesora može da opsluži jedan kanal prepoznavanja. Uz upotrebu grafičkih kartica (GPU), broj kanala može biti i znatno veći, uz relativno mali broj CPU jezgara.

TTS Demonstracija

TTS demonstracija

ASR Demonstracija

ASR demonstracija


AlfaNum d.o.o.

Bulevar Vojvode Stepe 40 / 7

21000 Novi Sad

Tel: +381 21 475 0204