Warning: Use of undefined constant JMF_THEMER_MODE - assumed 'JMF_THEMER_MODE' (this will throw an Error in a future version of PHP) in D:\Public\alfanum\plugins\system\djjquerymonster\djjquerymonster.php on line 210
Demonstracija ASR
Citaj mi

 Ukoliko želite da isprobate mogućnosti našeg sistema za prepoznavanje govora, možete to učiniti pozivom na broj telefona koji smo za to obezbedili.

Na broju +381 21 4750204 (opcija 5) nalazi se naša demo aplikacija u vidu govornog automata kojim ćete upravljati isključivo svojim glasom. Možete ga pozvati svakog radnog dana (ponedeljak - petak) u vremenu od 07:00 do 19:00 časova.

Detaljnija šema menija u aplikaciji, kao i primeri podržanih reči u pojedinim gramatikama, mogu se naći u priloženom pdf fajlu. Savetujemo da ga proučite pre pozivanja broja.

Na početku će Vam biti ponuđeno da testirate prepoznavanje nekoliko različitih skupova reči (tzv. gramatika): CIFRE, DATUMI, GRADOVI, IMENA, IZNOSI, PIĆA ili CENTRALA, pri čemu su predviđena neka logična pravila:

  • CIFRE - očekuje se da izgovorite jednu ili više cifara u nizu;
  • DATUMI - očekuje se da kažete neki dan, mesec i godinu;
  • GRADOVI - možete reći jedan od preko 3000 gradova i većih naselja u Srbiji, kao i pojedine velike gradove iz regiona i ostatka sveta, na primer "Novi Sad", "Banja Luka", "London", ili "Vašington";
  • IMENA - očekuje se da kažete po jedno ime i prezime (ili prezime pa ime), a u ponudi je više hiljada različitih imena (i muških i ženskih) i prezimena. Na primer, možete reći "Petar Petrović" ili "Jovanović Jelena";
  • IZNOSI - možete reći bilo koji iznos od 0 do 999.999.999 dinara, dolara, evra, franaka, funti, marki, kruna, kuna, forinti, rublji, leja ili zlota. Ne zaboravite da izgovorite i valutu, na primer "Sto jedanaest hiljada dvesta dvanaest dinara";
  • PIĆA - očekuje se da izgovorite naziv nekog od podržanih pića, a u ponudi je nekoliko stotina vrsta sokova, piva, rakija, vina, viskija, votki, čajeva, kafa, energetskih pića, likera i koktela. Na primer, možete reći "sok od borovnice", "Zaječarsko crno pivo", "čaj od kamilice", "nes kafa sa šlagom", "Pelinkovac", "mohito", "tekila" ili "Banatski rizling";
  • CENTRALA - ovo je nešto složeniji dijalog, ali sa velikim mogućnostima primene. Možete izgovoriti neki od uvodnih izraza (npr. "Dobar dan, dajte mi") ali i ne morate. Zatim, u istoj rečenici, treba da kažete ono što Vam zaista treba. To može da bude neki lokal (npr. "Lokal 2"), kao i neki servis (npr. "Vesti") ili ime i prezime osobe koja Vam je potrebna (npr. "Vlado Delić"). Kompletna rečenica bi, dakle, mogla da izgleda ovako: "Dobro veče, trebao bi mi Milan Sečujski", ali bi mogla da glasi i samo: "Račun". Dopušteni uvodni izrazi, kao i raspoloživi servisi i osobe, dati su u priloženom pdf fajlu.

Govorni automat će Vam svaki put saopštiti šta je razumeo i vodiće Vas dalje kroz dijalog čovek-mašina. Za povratak u glavni meni i izbor druge gramatike (skupa reči) možete koristiti komande PROMENA GRAMATIKE i NAZAD, a za završetak demonstracije komandu KRAJ. Savetujemo da govorite razgovetno i da ne zovete iz bučne prostorije.

Ovo je samo demo aplikacija, a skup reči, kao i sam dijalog, lako se mogu izmeniti i prilagoditi potrebama konkretne aplikacije.

Želimo Vam prijatno testiranje našeg demoa, a sve utiske i kritike možete nam uputiti putem obrasca na stranici Kontakt.