Citaj mi

Online nastava donosi mnoge promene i izazove kako za učenike, roditelje tako i za nastavnike. Da bi svoju ulogu i svoje zadatke u potpunosti ispunili nastavnici traže nove metode za realizaciju obrazovno-vaspitnog rada. Predavanje gradiva bez interakcije sa učenicima, bez direktnog kontakta i povratne informacije unosi veliki stres kod nastavnika i učenika. Zbog svih ovih nedostataka online nastave i potrebe za prilagođavanjem novim uslovima u OŠ Jozef Marčok Dragutin u mestu Gložan, opština Bački Petrovac, formiran je tim koji je tražio efikasno rešenje problema.

Primenom softvera za pretvaranje teksta u govor (AlfaNum TTS) omogućeno je da nastavnici  pripreme, detaljno prekontrolišu tekst predavanja, sami otklone uočene greške i puste računar da pročita pripremljen tekst.

Tako dobijeni audio format, koristi se u izradi video materijala za online časove. Sinteza se pokazala jako korisna pri editovanju i video montaži, naročito kada je potrebno napraviti određene izmene u samom scenariju ili kada to zahteva tehničko rešenja projekta.

Rezultat rada su snimljene nastavne jedinice koje nemaju ograničenje u broju ponavljanja, a jednu od njih možete poslušati ovde:

Rad na izradi video časova se nastavlja i usavršava u 2021 godini.

TTS Demonstracija

TTS demonstracija

ASR Demonstracija

ASR demonstracija


AlfaNum d.o.o.

Bulevar Vojvode Stepe 40 / 7

21000 Novi Sad

Tel: +381 21 475 0204